Achterdochtig

Een cliënt zei: “Bij ieder tegenslag werd ik achterdochtiger en ging denken dat er iets of iemand achter zat. Ik piekerde, had al jaren last van migraine, was altijd moe.

Tot ik me realiseerde dat ik vroeger bang was voor het oordeel van mijn vader en iets minder van mijn moeder. Ik liep bij wijze van spreken op mijn tenen door het huis. Ik lag verkrampt in mijn bed en dorst me niet te bewegen. Het was nooit goed wat ik deed”.

Symptomen

Achterdocht komt voort uit een situatie waarbij je achterdocht terecht was. Je werd niet begrepen of men wilde geen rekening houden met je mening. Je leeft nu als een te strak gespannen veer en je wordt voortdurend overspoeld door een grote stroom van allerlei angst gedachten of pieker gedachten. De paniek gaat je leven beheersen, terwijl angst dient om echt gevaar zichtbaar te maken. Het beperkt je dagelijks functioneren, want je gaat denken dat je iets niet meer aankunt of dat je iets niet onder controle hebt. Je hebt het niet in de hand. Je voelt je gefrustreerd, tekortschieten, bang of angstig of machteloos. Je hebt moeite met concentreren.

Je krijgt lichamelijke klachten, zoals spierpijn, vermoeidheid en door het zorgen maken, word je lusteloos, apathisch, somber en neerslachtig. Soms gaat het gepaard met duizeligheid, gevoelloosheid, je bent passief en immobiel, hebt verkrampte spieren en hyperventilatie (te veel en te snel ademen).

Onverwerkte ervaringen

Het kan een hele tijd goed gaan en dan ineens wordt er iets aangeraakt waardoor je al je energie verliest. Dagelijkse stress momenten, een functioneringsgesprek, gebrek aan waardering, problemen met collega’s, maar ook eentonig werk of veeleisend werk, een verhuizing of een sterfgeval kunnen je veiligheid en zelfvertrouwen onder druk zetten. Ook een operatie of medische ingreep kunnen je achterdochtig maken, het is weer een situatie waarin je machteloos bent. Je spant je spieren weer aan, waardoor je je eigen emoties onder controle houdt en ervaringen in het “hier en nu” gaat vermijden en daar voel je je dan weer schuldig over.

Onverwerkte ervaringen

Een valpartij, waar je erg van geschrokken bent of een ziekenhuisopname of medische ingreep, waar je niet voldoende op voorbereid was. “de schrik zit tot op het bot”. Je argwaan komt uit je botten. Je kunt niet vertrouwen en je lichaam vertelt je dat er iets is wat je niet kunt vertrouwen.

Jeugdervaringen kunnen aangeraakt worden.

B.v. Een ziekenhuis ervaring op jonge leeftijd, waar je ineens alleen was zonder je vertrouwde familie. Een andere mogelijkheid is dat je vader of je moeder depressief waren of een angststoornis hadden en je je altijd in moest houden. De kans is dan vijfmaal zo groot dat je er zelf ook last van krijgt. Je hebt geleerd altijd eerst voor anderen te zorgen. Dit was je overlevingspatroon. Je hebt niet geleerd je agressie op een goede manier te gebruiken. Je bent of te kwaad of helemaal niet boos. Daarna denk je: “ik had het wat anders moeten zeggen”, waardoor je je daarover weer schuldig voelt.

Ook is het mogelijk dat een broer of zuster van je gestorven is. Dat kan nog steeds van invloed zijn op je reacties. B.v. Je wilde je ouders geen verdriet doen en hield je in. Of je hebt je maatje verloren en je voelt je nog steeds niet compleet. Het verlies werkt nog steeds door.

Lichamelijke mishandeling, incest, een aanranding of verkrachting, eetstoornissen, depressieve perioden van jezelf of van een ander, je was getuige van een ruzie, je werd gepest, beledigd of gekwetst, al deze herinneringen kunnen getriggered worden. Oorlogservaringen, een beroving of bedreiging kunnen een rol spelen.

Zo zie je: er zijn vele oorzaken. Tevoren weet je nooit wat erboven komt.

Het ondermijnt wel je veerkracht.

Je familie, vrienden en je werk

Je doet jezelf tekort. Je wantrouwen kleurt je relaties. Je voelt je gefrustreerd. Je hebt het gevoel ernstig tekort te schieten en machteloos te staan. Je omgeving vindt dat ook frustrerend en moet het verdragen zonder zichzelf of jou de schuld te geven of verwijten te maken. Ook al kunnen ze het begrijpen of denken ze dat ze het begrijpen, op een gegeven ogenblik is hun tolerantie ook op.

Blijf er niet mee rondlopen

Alleen hieruit komen is moeilijk. Vooral als het heel lang bestaat. Als cognitieve gedragstherapie of EMDR of andere therapieën onvoldoende helpen dan is het belangrijk te kijken wat er op lichaamsniveau gebeurt. Laat het niet je leven beheersen. Bel of mail:

Psychotherapie praktijk Amsterdam Carolien Entrop
Rooseveltlaan 205 - 1079 AR Amsterdam
Tel: 020-6426017 of 0629002671
e-mail: crisis@traumatherapie-amsterdam.nl

De therapieën worden in het algemeen vergoed, afhankelijk van uw verzekering

print deze pagina   bovenaan pagina   Hoe werkt deze therapie?
 

Blijf er niet mee rondlopen

Psychotherapie praktijk Amsterdam Carolien Entrop
Rooseveltlaan 205 - 1079 AR Amsterdam
Tel: 020-6426017 of 0629002671
e-mail:
crisis@traumatherapie-amsterdam.nl
De therapieën worden in het algemeen vergoed,
afhankelijk van uw verzekering.
Wie is Carolien Entrop?

Wat voor soort symptomen of klachten
komen in aanmerking voor deze therapie?


Hoe werkt deze therapie?

Somatic experiencing - een therapie van Peter Levine
Een therapie die op lichaamsniveau werkt
Somatic experiencing - een therapie van Peter Levine
Wetenschappelijk onderzoek

Drs. A. Carolien Entrop

Drs. A. Carolien Entrop

 

artikel: DE T.V. door Drs. A. Carolien Entrop

Soms gebeurt er iets op de T.V. en je bent gekluisterd aan de buis. De media blijven als maar beelden uitzenden, want het is nieuws en dat is hun vak. Maar je wordt doodmoe van het luisteren naar al die nieuwsuitzendingen. Waarom zijn we zo bezig met sommige beelden? lees meer >>

 

workshop familie-trauma-opstellingen

Ik organiseer regelmatig een workshop familieopstellingen. Wellicht is het passender om deze werkwijze traumaopstellingen te noemen. Familieopstellingen zijn een goede voorbereiding op of aanvulling bij therapie, ook al kom je alleen als deelnemer en stel je niet je eigen familie op. lees meer >>

Psychotherapie praktijk Amsterdam Carolien Entrop
Overheid geregistreerd psychotherapeute
VWS big no.49025766116
Lid diverse therapie verenigingen
Internationaal erkend Sandplay psychotherapeute (ISST)
Advanced Somatic Experiencing Participant
Geschoold in:
- familieopstellingen
- somatic experiencing
- EMDR eye movement desensitization and reprocessing
- thought field therapy
- methode Levine
- workshops met Marianne Bentzen
- workshops met Raja Selvam
Wachttijd maximaal drie maanden
Aanmelding en Behandeling
Bij onze eerste ontmoeting dient u mee te nemen een geldige verzekeringspas, een geldig identiteitsbewijs en een verwijsbrief van uw huisarts of een andere erkende verwijzer. Samen stellen wij een behandelplan op conform de daarvoor geldende richtlijnen.
Ik heb contracten met de volgende zorgverzekeraars:
- VGZ
- CZ
- Multizorg
- Achmea
- De Frieslanden
- DSW
Meer dan dertig jaar ervaring als psychotherapeute.
Na mijn studie heb ik 2 jaar les gegeven op een sociale academie. Daarna ben ik mij in therapie gaan bekwamen. 14 jaar riagg waar ik mijn overheids-registratie kreeg. Nu werk ik ruim 20 jaar in eigen praktijk. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in nieuwe ontwikkelingen en zo ben ik internationaal erkend sandplay psychotherapeute geworden. Ik heb mij bekwaamd in familie opstellingen en gedurende vier jaar geef ik zo ongeveer om de drie weken een workshop. Daarnaast werk ik ook in individuele sessies met familieopstellingen. Via de familieopstellingen kwam ik in aanraking met Somatic Experiencingvan Peter Levine. Een methode die op lichaamsniveau problemen aanpakt. Het blijkt dat het vertellen van wat er gebeurd is, weer traumatiseert. Belangrijk is te kijken wat er op lichaamsniveau gebeurd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat alleen dan het limbisch systeem ook meedoet. Ik ben verbaasd over de resultaten sinds ik deze therapie in mijn werk geintegreerd heb.
Psychotherapie praktijk Amsterdam Carolien Entrop
Rooseveltlaan 205 - 1079 AR Amsterdam
Tel: 020-6426017 of 0629002671
e-mail: crisis@traumatherapie-amsterdam.nl
De therapieën worden in het algemeen vergoed, afhankelijk van uw verzekering
Wat voor soort symptomen of klachten
komen in aanmerking voor deze therapie?
fibromyalgie angst aanranding aanval achterdochtig achtervolgings-dromen ademen adhd alleen angst argwaan bang bedreiging besluitloos bevende of trillende handen bewegingsloos bezorgdheid bindingsangst boosheid borderline claustrofobie concentratie depressie diefstal dissociatie duizelig dwang-gedachten eenzaam flashbacks fobie focussen fybriomyalgie misbruik ...
Blijf er niet mee rondlopen!!
Laat het niet je leven beheersen
Wie is Carolien Entrop?

Wat voor soort symptomen of klachten
komen in aanmerking voor deze therapie?


Hoe werkt deze therapie?

Somatic experiencing - een therapie van Peter Levine
Een therapie die op lichaamsniveau werkt
Somatic experiencing - een therapie van Peter Levine
Wetenschappelijk onderzoek