Depressie

Een cliënt zei: “Ik voel steeds dat ik verplichtingen heb, als ik ’t niet doe, doet niemand het. Soms voel ik me geïntimideerd door mijn eigen kinderen, ik verstijf dan in eerste instantie.

Ik heb geen goede jeugd gehad, maar ik wist niet dat ik me er zo door liet beïnvloeden.

Mijn vader was dominant en mijn moeder kwam niet genoeg voor mij op als mijn vader onredelijk was. Zij hadden ook een moeilijk jeugd, ik wil dat dit ophoudt en ik niet hetzelfde ga doen”.

Een andere cliënt zei: “Ik zit voor me uit te kijken, ik heb nergens plezier in, soms kan ik een hele dag slapen en dan weer kan ik geen slaap vatten, ik kan me slecht concentreren, er komt niets uit mijn handen”.

Symptomen

Je bent altijd moe en uitgeput, je hebt nergens zin in, je voelt je hopeloos, neerslachtig, beroerd en waardeloos. Soms denk je ik maak er een eind aan was ik maar dood, dan hoefde ik dit allemaal niet mee te maken. Je bent prikkelbaar en irritatie ligt heel dicht bij. Je kunt je niet concentreren. Je kijkt naar de t.v. en als je erover nadenkt, weet je niet meer waar je naar hebt zitten kijken. Laat staan dat je een boek kunt lezen. Je hebt een sombere stemming.

Je gaat bekaf naar bed, valt gelijk (of niet) in slaap en je wordt midden in de nacht of veel te vroeg in de ochtend wakker. Of je kunt  niet verder slapen en staat op, of je valt weer in slaap en wanneer je dan weer wakker wordt, is het al middag. ’s morgens en ’s middags ben je trager dan ’s avonds. Je hebt geen zin in sex.

Je hebt geen eetlust. Je bent zeer gevoelig voor gevoelens en indrukken.

Zelf voel je niks. Je bent prikkelbaar, geïrriteerd, je kan weinig meer hebben en een verkeerde opmerking van je omgeving kan je helemaal van slag of erg kwaad of boos maken.

Je hebt nergens zin in en er is ook niet veel meer waar je nog plezier aan beleeft: het mooie weer, je sociale kontakten, een boek of de krant lezen: het kan je allemaal gestolen worden.

Trigger:

Het kan een hele tijd goed gaan en dan ineens wordt er iets aangeraakt waardoor je al je energie verliest. Een sterfgeval, een verhuizing of een onrechtvaardige behandeling op het werk of een gebeurtenis in je gezin kan je gevoel van veiligheid of zelfvertrouwen onder druk zetten. Ook een operatie of medische ingreep kunnen angst opwekken en je verliest al je energie.

Onverwerkte ervaringen

Het kan een valpartij zijn waarna je een tijdje uitgeschakeld was en stil moest liggen en er niemand was om je te helpen of dat je dacht dat er niemand was. Je voelde je alleen en in de steek gelaten. Hetzelfde geldt voor medische ingrepen, een operatie of een narcose. Of op jonge leeftijd was je ineens zonder je vertrouwde familie, b.v. door je eigen ziekenhuis opname of van een van je ouders of van een van je broers of zusters. Een andere mogelijkheid is dat je vader of je moeder depressief waren en je je altijd in moest houden. Een broer of zuster van je is gestorven. Dat kan nog steeds van invloed zijn op je reacties. B.v. Je wilde je ouders geen verdriet doen en hield je in. Je leerde niet je agressie te gebruiken, waardoor je of te kwaad of helemaal niet boos wordt. Daarna denk je: “ik had ’t anders moeten zeggen” en je voelt je daarover schuldig. Of je was je maatje kwijt en je voelt je nog steeds niet compleet. Het verlies werkt nog steeds door.

Lichamelijke mishandeling, incest, een aanranding of verkrachting, eetstoornissen, je was getuige van een ruzie, je bent gepest, beledigd of gekwetst, al deze herinneringen kunnen getriggered worden. Oorlogservaringen komen ook soms ineens boven.

Er kunnen vele oorzaken zijn. Van tevoren weet je nooit waar het mee te maken heeft. Wel weet je dat iets al je energie wegtrekt.

Je familie, vrienden en je werk:

Hiermee blijven rondlopen, daarmee doe je jezelf tekort. Je familie, vrienden en ook op je werk vinden het moeilijk om met je depressie om te gaan. Hun spankracht is op een gegeven ogenblik ook minder, ook al begrijpen ze je reacties, of zeggen ze veel van jou te begrijpen.

Blijf er niet mee rondlopen

Alleen hieruit komen is moeilijk. Vooral als het heel lang bestaat en b.v. cognitieve gedragstherapie of EMDR of een andere therapie onvoldoende aanslaan. Belangrijk is dan te kijken wat er op lichaamsniveau gebeurt. Bel of mail:

 

Psychotherapie praktijk Amsterdam Carolien Entrop
Rooseveltlaan 205 - 1079 AR Amsterdam
Tel: 020-6426017 of 0629002671
e-mail: crisis@traumatherapie-amsterdam.nl

De therapieën worden in het algemeen vergoed, afhankelijk van uw verzekering

 

 


Trauma therapie

Somatic experiencing

Opstellingen?

 

NIEUW! Lees hier mijn blog! Carolien Entrop

 


 

© 2020 Psychotherapie praktijk Amsterdam Carolien Entrop

 Drs. A. Carolien Entrop

   Psychotherapie praktijk Amsterdam
   Carolien Entrop

   Rooseveltlaan 205 - 1079 AR Amsterdam
   Tel: 020-6426017 of 0629002671
   e-mail:crisis@traumatherapie-amsterdam.nl

   Trauma therapie

   Somatic experiencing

  Opstellingen

   Blog

 

Psychotherapie praktijk Amsterdam Carolien Entrop
Rooseveltlaan 205 - 1079 AR Amsterdam
Tel: 020-6426017 of 0629002671
e-mail: crisis@traumatherapie-amsterdam.nl
De therapieën worden in het algemeen vergoed, afhankelijk van uw verzekering
Wat voor soort symptomen of klachten
komen in aanmerking voor deze therapie?
fibromyalgie angst aanranding aanval achterdochtig achtervolgings-dromen ademen adhd alleen angst argwaan bang bedreiging besluitloos bevende of trillende handen bewegingsloos bezorgdheid bindingsangst boosheid borderline claustrofobie concentratie depressie diefstal dissociatie duizelig dwang-gedachten eenzaam flashbacks fobie focussen fybriomyalgie misbruik ...
Blijf er niet mee rondlopen!!
Laat het niet je leven beheersen