Duizelig

Een cliënt zei: “Soms is het net alsof het gevoel wegtrekt uit mijn lijf. Ik word angstig. Ook kan het gepaard gaan met duizeligheid. Het is net of alles in een droom gebeurt. Ik ben er wel en niet bij. Ik sluit me af.”.

Dit is een overlevingspatroon, om je af te sluiten. Op deze manier kon je in een situatie waaruit je niet weg kon, b.v. als kind van je ouders, een concentratie kamp, maar ook een auto ongeluk of medische ingreep (een narcose of operatie), kunnen dit soort gevoelens te weeg brengen. Uit een onmogelijke situatie heb je drie manieren om eruit te komen, fight, flight en freeze of fright and faint. Dit is een freeze reactie.

Symptomen

Je bent moe, rusteloos, gespannen, angstig of paniekerig. Je voelt je tekortschieten. Ineens kun je je niet meer concentreren.

Ook lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn, zoals spierpijn, lusteloos, apathisch, somber en neerslachtig. Je bent ineens passief en immobiel en vlucht in allerlei dingen waarvan je weet dat het niet goed voor je is, drank, coke, heroïne.  Zelfs kun je gaan snijden om iets te voelen.

Dit dient allemaal om situaties die je niet onder controle had niet te voelen, terwijl niet voelen het enige was wat je kon doen in die situatie. Daarmee overleefde je.

Nu helpen deze manieren niet en je familie, vrienden en je werk, hebben moeite om dit te verdragen. Je bent soms geïrriteerd of gefrustreerd en je omgeving ziet ook dat de manier waarop je problemen aanpakt niet helpen en raken hun geduld kwijt.

Blijf er niet mee rondlopen

Alleen hieruit komen is moeilijk. Je hebt al van alles geprobeerd, maar dat bleek onvoldoende te werken. Belangrijk is dan te kijken wat er op lichaamsniveau gebeurd. Dit is wel hard werken, maar dan kun je eruit komen. Ook al heb ik geen garanties, maar hier is iets aan te doen. Bel of mail en dan kijken we er samen naar.

 

Psychotherapie praktijk Amsterdam Carolien Entrop
Rooseveltlaan 205 - 1079 AR Amsterdam
Tel: 020-6426017 of 0629002671
e-mail: crisis@traumatherapie-amsterdam.nl

De therapieën worden in het algemeen vergoed, afhankelijk van uw verzekering

 

 


Trauma therapie

Somatic experiencing

Opstellingen?

 

NIEUW! Lees hier mijn blog! Carolien Entrop

 


 

© 2020 Psychotherapie praktijk Amsterdam Carolien Entrop

 Drs. A. Carolien Entrop

   Psychotherapie praktijk Amsterdam
   Carolien Entrop

   Rooseveltlaan 205 - 1079 AR Amsterdam
   Tel: 020-6426017 of 0629002671
   e-mail:crisis@traumatherapie-amsterdam.nl

   Trauma therapie

   Somatic experiencing

  Opstellingen

   Blog

 

Psychotherapie praktijk Amsterdam Carolien Entrop
Rooseveltlaan 205 - 1079 AR Amsterdam
Tel: 020-6426017 of 0629002671
e-mail: crisis@traumatherapie-amsterdam.nl
De therapieën worden in het algemeen vergoed, afhankelijk van uw verzekering
Wat voor soort symptomen of klachten
komen in aanmerking voor deze therapie?
fibromyalgie angst aanranding aanval achterdochtig achtervolgings-dromen ademen adhd alleen angst argwaan bang bedreiging besluitloos bevende of trillende handen bewegingsloos bezorgdheid bindingsangst boosheid borderline claustrofobie concentratie depressie diefstal dissociatie duizelig dwang-gedachten eenzaam flashbacks fobie focussen fybriomyalgie misbruik ...
Blijf er niet mee rondlopen!!
Laat het niet je leven beheersen